Som tannlege på Vøyenenga er vi opptatt av å hjelpe deg med å ta vare på tennene dine. Forebygging av karies er avgjørende for å passe på tennene sine, og det er enkle trinn du kan ta for å holde de sunne og friske. I denne artikkelen vil vi gi deg noen nyttige tips om hvordan du kan forebygge karies.

Hva er karies?

Karies er en bakteriesykdom som forårsaker tannråte og skader tennene dine. Karies utvikler seg når plakk, en klebrig film av bakterier, sukker og syrer, bygger seg opp på tennene dine og skader emaljen. Over tid kan karies være smertefullt, og det kan føre til dyre tannlegebehandlinger. Derfor har vi samlet noen tips som kan hjelpe deg med å forebygge karies og holde tennene dine sunne og friske. Du kan også lese mer om karies her.

Puss tennene to ganger om dagen

Det er viktig å pusse tennene minst to ganger om dagen. Bruk en tannbørste med myk børste og en fluorholdig tannkrem. Fluor bidrar til å styrke emaljen og beskytter tennene mot karies. Man skal heller ikke pusse for hardt, da dette kan føre til skade på både emaljen og tannkjøttet. Bruk sirkulære bevegelser når du pusser og vær spesielt oppmerksom på områder mellom tennene og tannkjøttet.

Bruk tanntråd daglig

Tanntråd hjelper med å fjerne matpartikler og plakk som har samlet seg mellom tennene. Bruk tanntråd daglig for å hjelpe med å holde tennene rene og sunne. Hvis du synes det er vanskelig å bruke vanlig tanntråd, kan du prøve å bruke en tanntrådbøyle eller en interdental børste. Disse kan være enklere å bruke. Hvordan forebygge karies. Tips fra tannlegen på Vøyenenga

Unngå sukkerholdige mat og drikke

Sukkerholdige matvarer og drikke kan bidra til karies og tannråte. Unngå matvarer som inneholder mye sukker og karbohydrater, og reduser inntaket av søte drikker som brus og saft. Prøv heller å drikke vann eller melk, og spis sunne snacks som grønnsaker og frukt.

Besøk tannlegen regelmessig

Regelmessige tannlegebesøk bidrar til å oppdage karies og andre tannproblemer tidlig. Om man har tannverk kan det godt hende man har karies! Vi anbefaler derfor at du besøker tannlegen hver sjette måned for en sjekk og rens av tennene. Under tannlegebesøket kan vi også se etter tegn på tannproblemer og gi deg råd om hvordan du kan ta vare på tennene dine. 

 
Vi på Vøyenenga tannklinikk er her for å hjelpe deg med å holde tennene dine sunne og friske gjennom hele livet. Vårt team av erfarne tannleger og tannpleiere tilbyr et bredt spekter av tannbehandlinger, inkludert generell tannpleie, kosmetisk tannbehandling og tannregulering. Vi jobber med deg for å utvikle en tilpasset tannpleieplan som møter dine spesifikke behov og forventninger.
Ta kontakt med oss på Vøyenenga tannklinikk og få råd om hvordan du kan ta vare på tennene dine på best mulig måte.

FAQ

Hva er karies?

Karies er en bakteriesykdom som forårsaker tannråte og skader tennene dine. Karies utvikler seg når plakk, en klebrig film av bakterier, sukker og syrer, bygger seg opp på tennene dine og skader emaljen.

Hvilken effekt har tanntråd?

Tanntråd hjelper med å fjerne matpartikler og plakk som har samlet seg mellom tennene. Bruk tanntråd daglig for å hjelpe med å holde tennene rene og sunne. Hvis du synes det er vanskelig å bruke vanlig tanntråd, kan du prøve å bruke en tanntrådbøyle eller en interdental børste.

Hvordan kan jeg forebygge karies?

Sukkerholdige matvarer og drikke kan bidra til karies og tannråte. Unngå matvarer som inneholder mye sukker og karbohydrater, og reduser inntaket av søte drikker som brus og saft.